Sagabiografen var Karlskronas tolfte biograf och drevs av Svenska Förenade Biograf AB och fick därigenom tillgång till svenska filmer från Europa Film och Svea Film. Direktör Sigurd Råberg stod bakom uppförandet av kvarteret Bokskogen längs Valhallavägen och en biograf skulle bli kronan på verket. Arkitekten som anlitats var den kända Wolter Gahn som i slutet av 1930-talet även ritat Karlskrona Teater och Konserthus, som numera bytt namn till Konserthusteatern. För övrigt tjänstgjorde även Konserthusteatern som biografsalong med 670 sittplatser mellan åren 1940 och 1970. Bygglovet beviljades i augusti 1954 och redan efter 7 månader stod Sagabiografen klar för invigning med sina 401 sittplatser i salongen. De stolta Bergåsa och Galgamarksborna hade nu fått sin egen biograf!
Sagabiografen på Valhallavägen. Foto Nils-Harald Ottosson.
Foajén mot gatan hade en glasvägg, som var indelad i stora fönsterrutor, väggarna var klädda med panel av rödbok och golvet var belagt med kleinmosaik. I det stora maskinrummet fanns två projektorer av det tyska fabrikatet Bauer (obekräftat, men troligtvis modell Bauer B12 för 35 mm film), medan ljudanläggningen levererades av Siemens Klangfilm.
En Bauer B12 projektor som troligtvis fanns i det stora maskinrummet.
Premiärdatum då den första filmen visades var onsdagen den 30 mars 1955. Biografen var toppmodern och den första i staden med det bredare och nya filmformatet CinemaScope. Starkare lampor och bättre optik bidrog till att det blev möjligt att projicera en större bild och i reklamen för CinemaScope kunde man läsa, ”Jätteduk – naturligt djup (utan glasögon) – färg”. Som premiärfilm visades ”Lucky Me” som var en musikalkomedi från 1954, vars huvudroll spelades av Doris Day. Vid Sagas entré på Valhallavägen hade till kvällens arrangemang satts upp en jättebild av primadonnan.
Sagabiografens premiärfilm Lucky Me.
Under åren 1955-1963 hade Karlskronas sex biografer tillsammans nästan 3000 platser för sina biobesökare. Tråkigt nog avvecklades Sagabiografen redan efter åtta verksamma år och sista filmen visades 1963. I år har det gått 60 år sedan Bergåsa och Galgamarksbornas stolthet Saga stängdes.
Om någon läsare har tillgång till någon bild eller ytterligare information från Sagabiografens tid på Valhallavägen tas dessa tacksamt emot av webmaster@bergasa.se
Källor:
Per Rostin – Föreningen Gamla Carlscrona
Anders Abrahamsson (minibio.nu)