Oseriösa hantverkare

Grannsamverkan – Information från Polisen maj 2020

Grannsamverkan - Information från Polisen maj 2020

I och med vårens inträde följer även ett sedan många år återkommande problem. Problemet i fråga handlar om oseriösa hantverkare. Från hela landet rapporteras om dessa kringresande personer. Här kommer lite information om dessa (oftast brittiska) hantverkarna som kan vara bra att känna till och även sprida vidare på lämpligt sätt. Det kan även konstateras att det oftast är målgruppen äldre som är måltavlan för dessa oseriösa hantverkare.

Ofta åker dessa oseriösa husrenoverare och asfaltsarbetare runt i bostadsområden och letar efter lämpliga fastigheter som är i behov av renovering. De söker som sagt var ofta upp äldre personer. Troligtvis för att denna kategori ibland har svårt att stå emot påstridiga säljare.

När de ringer på dörren utger de sig för att vara hantverkare som kan renovera huset, asfaltera uppfarten eller lägga plattor. Oftast kan de börja arbeta omgående. Överenskommelsen sker alltid muntligt, det skrivs inga avtal och de vill oftast ha kontant förskottsbetalning.

Du kan bli erbjuden skjuts till banken för att de ska få sina pengar. När ni kommer till banken följer de inte med in eftersom de vet att det finns övervakningskameror där. De utför ett billigt men undermåligt arbete eller i värsta fall inget arbete alls.

Så undviker du att bli lurad:

  • Kolla upp referenser på företaget och på utförda arbeten.
  • Kontrollera att företagets telefonnummer går till en abonnent och inte till ett oregistrerat kontantkort.
  • Anlita bara hantverkare med F-skattsedel. Även utländska företagare kan få svensk F-skattsedel. Kontrollera via Bolagsverket och Skatteverket att företaget verkligen existerar.
  • Teckna ett skriftligt avtal över vad hantverkaren ska utföra och vad det ska kosta. Annars kan det vara svårt att vinna en eventuell rättslig tvist.
  • Betala aldrig i förskott, betala först när du är nöjd med arbetet som helhet.
  • Betala inte kontant. Se till att betala till ett företagskonto.
  • Hoppas att ni kan vara med och hjälpa till med att förebygga detta fenomen. Var noga när ni anlitar hantverkare för denna typ av arbetsuppgifter och sprid gärna in-formationen vidare så att vi når så många som möjligt med informationen.